Kihez forduljunk pszichés probléma esetén?

2016. február 21. - Kasza Zsuzsanna

Pszichés problémák esetén pszichiáter szakorvoshoz és/vagy pszichoterapeutához, klinikai szakpszichológushoz fordulhatunk. A választás függ a probléma súlyosságától, jellegétől és attól, hogy mennyire visel meg minket, mennyire van jelen mindennapjainkban. Mi a különbség az említett szakemberek között? Cikkünk igyekszik támpontokat és útbaigazítást adni ezekre a kérdésekre.

Tapasztalatom szerint sok tévhit kering a lelki problémák kezelésével kapcsolatban. A köztudatban még mindig stigmatizáló, kellemetlen, legalábbis szégyellni való, ha az embernek lelki problémája van. A lélekkel foglalkozó segítő szakemberekkel kapcsolatban ugyancsak sok az előítélet, ami félelmetes fantáziákat generál. Pedig minden ember kerülhet olyan helyzetbe, amikor megborul lelki egyensúlya, a megszokott megoldási módjai már nem elegendőek a megküzdéshez és nehezen boldogul. Ma már számos olyan eljárás létezik (gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelési módszerek), ami segítséget tud nyújtani. Sokszor a segítségkérést az is megnehezíti, hogy az ember nincs igazán tisztában azzal, hogy a lélekgyógyászat területén kinek mi a feladata. Gyógyszerre van szükség vagy pszichoterápiára? Mit csinál egy pszichológus és mit egy pszichiáter és vajon ki a pszichoterapeuta?

Pszichiáter és a gyógyszerek kezelés

A pszichiáter orvos, aki a diagnózis felállítása után elsősorban a megfelelő gyógyszeres terápia beállításával végzi a munkáját. A gyógyszeres kezelés a tünetek csökkentését célozza. Súlyos pszichés problémák szükség van gyógyszeres kezelésre, bizonyos esetekben a kórházi tartózkodás is elkerülhetetlen. Főként azokban az esetekben kerül sor erre, amikor a betegnek nincs vagy csak részleges a betegségbelátása, problémáit leginkább a környezete, elsősorban a családtagok észlelik.

Fontos tudni azonban, hogy a gyógyszeres kezelés középpontjában csak a tünet áll (alvászavar, szorongás, levert hangulat stb.), a kezelés a tünet keletkezésének hátterében meghúzódó okokra nem terjed ki. Ezért sokszor az állapotjavulás fenntartása csak tartós gyógyszeres kezeléssel érhető el. A tünetek kialakulásában szerepet játszó élethelyzet, kiváltó problémák vagy személyiségtényezők a pszichoterápia fókuszába tartoznak.

A pszichoterápia

A nemzetközi trenddel szemben hazánkban még kevés intézményes és biztosítás által támogatott pszichoterápiás lehetőségből lehet válogatni, elsősorban magánpraxisokon keresztül férhető hozzá a terápia.  A pácienstől ezért ez anyagi ráfordítást is igényel. Hajlamosak vagyunk a gyors és olcsó megoldásokat választani, azonban, ha azt szeretnénk, hogy az életünkben, közérzetünkben tartós változás történjen, elkerülhetetlen e befektetés. A pszichoterápia időigényes folyamat. Gondoljunk csak bele! Személyiségünkben olyan működési módok vannak, melyek születésünktől fogva alakultak, fejlődtek. Ezek változása sok időt, türelmet és erőfeszítést igényel.

Míg az orvos–beteg kapcsolatban a páciens passzív befogadója a gyógyszernek, és a terápia sikerének felelőssége elsősorban az orvost terheli, a pszichoterápia esetében ez másként van. E módszer a páciens részéről elköteleződést és felelősségvállalást igényel, valamint aktív lelki munkát. Fontos tudni, hogy a pszichoterápiában nem konkrét, direkt tanácsokat kapunk életproblémáink megoldásához. Ha a pszichoterapeuta megmondaná, mit tegyünk, akkor épp az önismeret és a személyiség fejlődése maradna el. A terapeutának az a feladata, hogy hozzásegítse páciensét saját belső erőforrásainak felszínre hozatalában, tudattalan működésmódok tudatosításában, új készségek fejlesztésében, kialakításában, és legfőképp önmaga és társas kapcsolatainak árnyaltabb érzékelésében, megértésében. A pszichoterápiás folyamat ezért sokszor nehéz. Rögös út vezet az önismerethez, hiszen nem könnyű, sokszor fájdalmas szembesülnünk olyan tulajdonságainkkal, melyeket aktuális énképünk nem tartalmaz. Ez esetben, olyan működésmódjainkról, érzéseinkről van szó, melyekről mi magunk nem veszünk tudomást. Mindez viszont egy megértő és elfogadó kapcsolatban történik a terapeutával, ahol a nehéz érzések is elfogadhatók és kibírhatók.

Sok esetben a kezelés kombináltan, gyógyszerrel és pszichoterápiával együtt előnyös.

A képen: Ács Mónika Eszter, a cikk szerzője, a Budai Pszichológus Központ pszichológusa

Ki a pszichoterapeuta?

A pszichoterapeuta címet klinikai szakpszichológusok (a pszichiátria területén jártas, diagnosztikus munkát végző pszichológus) avagy szakorvosok (ideális esetben pszichiáter) szerezhetnek több éves továbbképzést követően. A pszichoterapeuta jogosítvánnyal rendelkezik az általa választott módszerrel (rendelkezhet többel is) való gyógyító munkához.

 

Hogyan válasszuk ki a megfelelő pszichoterápiás módszert?

Erre a kérdésre nincsen általános recept. A megfelelő módszert csak egy szakember javasolhat. Minden pszichoterápia egy diagnosztikus beszélgetéssel kezdődik. Ekkor a pszichoterapeuta felméri, hogy a kliens személyiségéhez és problémájához illeszkedik-e az általa képviselt módszer, azaz, hogy tud-e segíteni. Minden pszichoterapeuta a saját eszköztárával dolgozik és tesz javaslatot, majd a felek egy szóbeli terápiás szerződésben megállapodnak a terápiás folyamat kereteiről.

Ha a pszichoterapeuta úgy ítéli meg a kliens karakterét és problémáját, hogy az abban való segítés más módszerrel hatékonyabb lenne, ebben az esetben tovább küldi őt a megfelelő kollégához.

Az bizonyos, hogy a terápiás kapcsolat, mely elfogadó, érzelmileg megtartó, biztonságot adó, már önmagában gyógyító tényező. Amennyiben nem ezt kapjuk – bármilyen módszert is válasszunk – érdemes tovább keresni. A terapeuta személyisége és az általa nyújtott specifikus segítő kapcsolat a legfontosabb tényezője a gyógyító folyamatnak.

További segítő foglalkozású szakemberek

A tanácsadó pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek, coach-ok elsősorban enyhébb problémák, pályaorientáció, alkalmazkodási nehézségek, megfelelő életmód kialakításában nyújtanak segítséget.  Szerepük elsősorban a megelőzésben és egészségmegőrzésben jelentős.

 

Írta: Ács Mónika Eszter

pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr468409804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása