Kiss György Ádám a coachingról

2016. november 01. - Kasza Zsuzsanna

Nemrég a Budai Pszichológus Központ csapatához egy kiváló új szakember, Kiss György Ádám, aki elsősorban akcióközpontú coaching-gal, szupervízióval foglalkozik. Megkértük őt , hogy néhány kérdésünk mentén mutassa be azokat a területeket, amelyeknek szakértőjeként tisztelhetjük őt ( több könyv, cikk, oktatási tapasztalat fűződik a nevéhez ), hogy jobban megismerhessék, mik azok, amikben segítséget tud nyújtani a hozzá jelentkezők számára

1. Kérlek fogalmazd meg , hogy mit is rejt ez a szó: coaching ?

K.Gy.Á: A coaching egy olyan fejlesztési folyamat, amely során dinamikusan és kreatívan tudjuk az életünket, a kérdéseinket megközelíteni. Három terület minőségi fűszereit használtuk fel annak érdekében, hogy valóságosan és reálisan tudjuk ezeket a kérdéseket feltenni és megválaszolni…A pszichodráma, a playback-színház és a művészetterápia integrálására vállalkoztam. 2009-ben a HR PORTÁLON jelent meg egy összefoglaló cikk az irányzatról. majd 2014-ben egy egyetemi tankönyvben egy fejezet foglalkozik ezzel.

2. Miben területeken, kérdésekben segít a coaching ?

K.Gy. Ádám : A munkahelyi beilleszkedés, a kialakult konfliktusok megoldásában, a munka –magánélet jobb arányának megtalálásában, de párkapcsolati, életvezetési, időkezelési kérdésekkel is tudunk foglalkozni a coaching üléseken.

  

Régóta foglalkozom coachinggal, több cikket és tanulmányt írtam róla, számomra egy teljesen új segítség kérési –adási forma. Világszerte elterjedt. A coaching ülések során a coachee ( aki a segítséget kéri ) és a coach teljesen egyenrangúak. Szabadon kapcsolódnak egymáshoz, a felvetett témákhoz, a változáshoz.

A coach nem tréner, nem tanácsadó és nem pszichológus. együtt gondolkodik a segítséget kérővel és közösen jutnak el a helyzet jobb és/vagy hatékonyabb megoldásához.

 

Az elmúlt 15 évben vezetőknek, munkatársaknak segítettem, mind a profitorientált, mind pedig a nonprofitorientált szektorban. Pár évvel ezelőtt készült egy felmérés, amelyben az ország 7. elismert és foglalkoztatott coach-ává választottak. Megtisztelő cím és számomra  ez az elismerés még inkább abban segített, hogy a minőségi kapcsolatok megteremtése legyen a legfontosabb célom. Egy coaching folyamat 10 alkalomból áll. rövid, cél- és eredményorientált.

A téma megismerése után az elérendő céllal folytatjuk és ez inspirál bennünket abban, hogy leginkább olyan lépéseket tegyünk , amelyek közelebb visznek bennünket a megoldáshoz. Csak minimális szinten foglalkozunk a múlttal, ugyanis a jelenben, az „ itt és most” helyzetben minden megtalálható. A gesztusainkban, a viselkedésünk apró vagy éppen nagyobb léptékű elemeiben ott rejlenek a múlt lenyomatai.

Lélektanilag is elemezzük az adott helyzetet – de csak olyan mértékben, amilyen mértékben fontos a kérdés megoldásával kapcsolatosan…

A coaching gyors, hatékony és változásbarát.

3. Kinek ajánlod a coachingot ?

K. Gy. Ádám :

Azoknak ajánlom, akik :

  • nem szeretnének túlzottan lelkizni egy –egy kérdés megoldása során,
  • jól körülírható kérdésük van a munkájukkal, magánéletükkel, vagy önmagukkal kapcsolatosan,
  • akik szeretnek gyorsan és dinamikusan egy - egy helyzetet megoldani,
  • szeretik a strukturált helyzeteket,
  • kedvelik az érthető és világos célokat,
  • tudnak és mernek egy- egy cél elérése érdekében saját erőforrást is felhasználni, ezzel az önfejlődésüket is inspirálni

Ahogy beszélsz a coachingról . érződik ,hogy elkötelezett vagy. Miért szereted ennyire?

K. Gy. Ádám : Azért szeretem ezt a módszert, mert nagyon sok esetben a kölcsönös megértésen alapuló figyelemmel és minőségi ispirációval telik meg a levegő. Vagyis vannak kegyelmi pillanatok a coachingban, amikor valami olyan különleges kapcsolat alakul ki a coacholt és a coach között, amelyben spontán megtörténnek a dolgok.

A coaching helyzetet meg lehet közelíteni kapcsolati szinten is, hogy én, mint coach hogy teremtem meg azt a légkört, viszonyt a coacheeval ( közösen ), amely segíti őt abban, hogy kreativ és innovativ tudjon lenni  saját életének megismerése során, az új megoldások megtalálásában és alkalmazásában…

Hol tudnak az érdeklődők megtalálni, amennyiben szeretnének ilyen módszerekkel változtatni életükön?

K.Gy. Ádám : A 70 / 77 2 2 773 –as telefonon vagy a rendelő által megjelölt email címen és a www. akciokozpont.com honlapon is.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr6011922351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása