A vadludak tanítása

2016. november 17. - Kasza Zsuzsanna

 

1995-ben Judith Teszáry és tizennyolc tanítványa részt vett Zerka Moreno workshop-ján William Lakes-ben  (Upstate New York) és Pouhkeepsi-ben a beaconi Moreno színpadon. A harmadik napon Zerka meglepte a csoportot „A vadludak tanításával”. 2016 szeptember 19-i halála után, Rá emlékezve ezt az ajándékot szeretnénk a következő nemzedék képviselőinek továbbadni.

A vadludak tanítása

Robert Neish

Ahogy a vadludak csapkodnak a szárnyaikkal, felhajtóerőt képeznek az őket követő madaraknak. Azzal, hogy V-alakban repülnek, az egész madársereg húzóereje 71%-al nagyobb, mintha egyedül repülnének.

Lecke: Azok az emberek, akiket egy közös irány és közösségi érzés tart össze, gyorsabban és könnyebben jutnak előre, mivel egymást is tudják segíteni.

Mikor egy lúd kiesik a formációból, hirtelen megérzi a nehézségét annak, hogy egyedül repül, így gyorsan visszatér az alakzatba, hogy ismét erőt merítsen abból a „húzóerőből”, amit az előtte lévő madarak hoznak létre.

Lecke: Ha van annyi eszünk, mint egy vadlibáknak, csatlakozunk olyan csoportokhoz, akik ugyanoda tartanak, mint mi.

Fotó: Zerka Moreno

Lecke: Ha van annyi eszünk, mint egy vadlibáknak, csatlakozunk olyan csoportokhoz, akik ugyanoda tartanak, mint mi.

Mikor a vezető lúd elfárad, visszafordul az alakzatba, és átadja a helyét egy másik vadlibának.

Lecke: Kifizetődő felváltva dolgozni a nehezebb feladatokon, és megosztani a vezetést emberekkel, akik – mint a libák – függetlenek egymástól.

Az alakzat ludai hátulról gágognak az elsőknek, hogy ösztönözzék őket, így segítenek megtartani a sebességet.

Lecke: Higgyük el, hogy a mögöttünk lévők „gágogása” ösztönző, és nem azért teszik, hogy hátráltassanak bennünket.

Mikor egy vadlúd megbetegszik vagy megsérül, esetleg lelövik, két liba kilép az alakzatból és követik a társukat lefelé, hogy védelmet biztosítsanak neki. Addig maradnak vele, amíg a madár folytatni nem tudja a röptét, vagy meg nem hal. Ezután repülnek csak tovább önállóan, vagy egy másik alakzattal, hogy utolérjék a saját csapatukat.

Lecke: Ha van annyi eszünk, mint a vadlibáknak, kiállunk egymásért, ahogy ők teszik.

 

(Az anyagot összeállította: Kiss György Ádám)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr6911969783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása