A család, mint védőfaktor

2017. április 27. - Kasza Zsuzsanna

„A kérdés sosem az, hogy miért a függőség, hanem mindig az, hogy miért a fájdalom.”

Hiszen tudjuk, hogy a függőség csak egy tünet. Tudjuk, hogy gyermekkorra vezethető vissza szülő/nevelő-gyerek kapcsolatra. Valami hiányra, konfliktusra, fájdalomra, stresszkezelésre. Hiányzik a megoldás!

De nézzük csak mit is jelent a függőség? A függőség bonyolultabb, a hétköznapi értelemben, hogy valamilyen viselkedés vagy viselkedés tárgya kiemelten fontossá válik számomra, nem vagy nehezen tudok róla lemondani. Tehát függőségről csak akkor beszélünk, ha baj van, a viselkedés kihat negatívan a munkámra, alvásomra, egészségemre, párkapcsolatomra, gyerekeimhez fűződő kapcsolatomra.

Tudjuk, hogy sokféle függőség van. Gondoljunk csak a hétköznapi életünkre: munkafüggőség, futás, étkezés, egészség, szerencsejáték stb.! Ezek is függőségek, bár itt nincs jelen a szer. Ezt viselkedési addikcióknak nevezzük. A munkafüggőség ráadásul társadalmilag elfogadott, sőt, támogatott viselkedés. Megint csak a miértek a fontosak: Miért fut valaki? Mert olimpiai bajnok szeretne lenni vagy, mert nincs kedve otthon lenni a párjával, vagy ne kelljen a munkahelyi konfliktusaival szembenézni? Miért dolgozik valaki éjszaka? Mert a felfedezés öröme hajtja vagy, mert nem akar a felesége/férje mellé ágyba bújni?

Ismerős gondolatok? Netán magára ismer? És nem is mer a tükörbe nézni? Kihat a viselkedése családi kapcsolataira, munkájára, egészségére? Ha már ebből egyre is igennel válaszol, várom szeretettel!

Ne feledje! Egy egészséges, szerető, jól kommunikáló, gondoskodó család mindig megoldás és megóv. Harmonikus kapcsolataink szintén segítenek. Szülőségünk, szülői minták, értékek, hagyományok mind védelmünket szolgálja. Tehát a család védőfaktorként van jelen mindennapi életünkben.

 

Kulcsár Krisztina

+36 20 662 4569

christina.kulcsar@gmail.com

www.kulcsarkrisztina.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr5212457795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása