Stressz a mindennapokban - Csapi Flóra írása

2019. május 31. - Tallér Zsófia

Talán sokan hallottak már arról, hogy szorongásaink, mindennapi problémáink, nehéz életeseményeink a stressz közvetítő szerepével mind hatással vannak testi-lelki közérzetünkre. Fontosnak tartom azonban tisztázni, hogy a stresszreakciót kiváltó tényezők, azaz stresszorok az élet természetes velejárói, ezért teljes mértékben nem elkerülhetők. Mi több, a nagy horderejű pozitív történések, változások is stresszválaszt váltanak ki szervezetünkből, hiszen ugyanúgy kibillentenek minket egyensúlyunkból, vagy megszokott életvitelünkből. (Gondoljunk csak például a gyermekvállalásra, vagy a lottó ötös megnyerésére. Általában mindkét esemény abszolút örömteli, mégis alapjaiban változtatja meg életünket.) A szervezetünknek immunrendszerünk segítségével minden változáshoz alkalmazkodnia kell, legyen az számunkra kedvező, vagy épp megterhelő.

Ami közérzetünk szempontjából igazán lényeges, hogy:

  1. Miképpen értékeljük az adott stresszort. Vegyük azt a példát, amikor felkérnek minket, hogy álljunk ki mások elé, és mondjunk beszédet, vagy tartsunk előadást. Reagálhatunk várakozásteljes izgalommal erre a helyzetre (hiszen megcsillanthatjuk szónoki képességeinket és tudásunkat egy témában, és élvezhetjük mások figyelmét), vagy érezhetjük megugorhatatlan kihívásnak (és a túlzott szorongás miatt azt kívánhatjuk, bárcsak nemet mondtunk volna a felkérésre, vagy ténylegesen be sem vállaljuk, elesve talán emiatt egy fontos lehetőségtől). Mindannyian mások vagyunk, különböző személyiséggel, tulajdonságokkal, tanult reakciókkal, attitűdökkel, azonban nincs minden kőbe vésve, tudatosítanunk kell, hogy gondolkodásunkat képesek vagyunk átformálni, ha kellőképpen dolgozunk rajta!
  2. Másrészt az is kulcsfontosságú, hogyan küzdünk meg a különböző stresszhelyzetekkel. Sajnos rohanó, teljesítményalapú, kizsigerelő modern világunkban szinte mindannyian rengeteg stresszornak vagyunk kitéve nap mint nap. A személyes tragédiák és a sokszor apróságoknak tűnő hétköznapi, bosszantó nehézségek egyaránt komoly kihívások elé állítják szervezetünk önvédelmi rendszerét. Ha az immunrendszer hosszú távon folyamatosan van kitéve olyan stresszoroknak, melyekkel nem tudunk hatékonyan megküzdeni, előbb-utóbb kimerül, és nem lesz képes megfelelően teljesíteni. Emiatt gyakrabban lehetünk náthásak, influenzásak, de szélsőséges esetekben előfordul, hogy komoly betegségek alakulhatnak ki, mint pl. autoimmun kórképek, szív-érrendszeri problémák, vagy akár daganatos betegségek. A stresszorokkal való hatékony megküzdés tehát kiemelkedően fontos a testi-lelki egészség eléréséhez, fenntartásához.

 Forduljon hozzám bátran és bizalommal, amennyiben Ön úgy ítéli meg, hogy: 

  • túl sokat aggódik, szorong, vagy stresszel
  • önértékelését alacsonynak ítéli meg
  • életvezetési nehézségei támadtak
  • nem boldogul kapcsolataiban, konfliktusosnak érzi őket
  • gyászol, vagy el nem engedett kudarcai, veszteségei vannak
  • testi betegséggel, kellemetlen tünettel, panasszal (pl. fájdalommal) küzd
  • életmódot szeretne váltani
  • szeretne relaxációs technikákat elsajátítani önmaga megnyugtatására.

 Problémái megoldásában, önfeltárásában szeretettel támogatom Önt. Együtt gyakran könnyebb megbirkózni a nehézségekkel!

 Csapi Flóra
Csapi Flóra

Egészségpszichológiai szakpszichológus

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr714871620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása