Stressz a fiatal generáció körében - Csapi Flóra írása

2019. október 04. - Tallér Zsófia

flora_depositphotos_201048108_l-2015.jpg

A fiatal generáció modern kori szorongásai, stresszei

Időnként mindannyian érezhetjük úgy, hogy képtelenek vagyunk megbirkózni a mindennapi terheinkkel: túlszaporodó tennivalóinkkal, kisebb-nagyobb bosszúságainkkal, fájó veszteségeinkkel. Ezenfelül minden generációnak megvannak a napjainkban rá jellemző, speciális nehézségei, amelyekkel meg kell küzdenie az életben. Változatos életkorú klienseim között egyre több a 18-35 év körüli fiatal, akik újfajta és sokoldalú problémákkal néznek szembe.

Életkezdeti nehézségeink

Manapság úgy tűnik, hogy bizonyos szempontból nehezebb elindulni az életben, mint szüleink, nagyszüleink generációjának, de nemcsak anyagilag, hanem azért is, mert egy mai fiatal gyakran a lehetőségek olyan széles tárházával találja szemben magát, amely már inkább jelent terhet, mint könnyebbséget. A félelem, hogy kimaradunk valamiből (a szakirodalom angolul „FOMO“-nak, azaz „fear of missing out“-nak nevezi a jelenséget), nyomasztóan lebeghet a fejünk felett, és míg egy adott célra koncentrálunk, talán úgy érezhetjük, hogy máshol kellene lennünk, vagy már jóval előrébb kellene tartanunk az életben.

Megoldandó életfeladatok vs. egyéni lehetőségek, vágyak

A lehetőségekhez képest jó lenne sikeresen pályát választani, karriert építeni, mely nemcsak biztos megélhetést nyújt, de önmegvalósításunkat is elősegíti. Ezzel párhuzamosan megindul a szülőkről való leválás és anyagi függetlenedés időszaka, mely hosszan elhúzódhat, ha nem érezzük stabilnak anyagi helyzetünket, vagy érzelmileg nem vagyunk készek. Előbb-utóbb szemben találjuk magunkat a párkeresés és ismerkedés viszontagságaival is, az esetleges magánnyal vagy párkapcsolati problémákkal, elköteleződési nehézségekkel. Kérdés lehet bennünk továbbá, hogy vajon szeretnénk-e gyermeket vállalni, és ha igen, lesz-e kivel, vagy élethelyzetünk megengedi-e.

Hol telepedjünk le, hogyan alakítsunk ki minél egészségtudatosabb életmódot, hogyan készüljünk fel az egyre bizonytalanabbá váló jövőre?...és így tovább. Ez csak néhány példa azokra a szorongató kérdésekre, amelyek ma a fiatal generációt nap mint nap foglalkoztatják.

Egyeseknek úgy is tűnhet, minél tudatosabb életvitelre törekszenek, annál nehezebb a dolguk, hiszen ha gondolkodásmódunkkal a ma jelenlévő, különböző társadalmi trendeket kívánjuk követni, rengeteg, akár egymásnak teljesen ellentmondó értékkel találhatjuk szemben magunkat. Nem könnyű eligazodni ezekben a zavaros, ambivalens értékrendszerekben, és kitalálni, mi magunk mit szeretnénk igazán, anélkül, hogy bárkinek, vagy bármilyen normának meg szeretnénk felelni.

„Kapunyitási pánik“, azaz az életkezdeti krízis

Ma már nemcsak életközepi, „kapuzárási“ pánikról beszél a szakirodalom a modern társadalmakban, hanem az élet kezdetekor fellépő, úgynevezett „kapunyitási válságról“ is. Bár úgy tűnhet, sosem volt egyszerűbb dolga a fiataloknak, mint a 21. században, ahol szinte bármilyen életutat választhatnak maguknak, ez éppolyan nyomasztó is lehet, mint amilyen kecsegtető. Nem egyformán elérhetőek ugyanis a lehetőségek, és bármennyire vágyik valaki arra, hogy kilépjen biztonságot jelentő, de kevésbé izgalmas munakhelyéről, és időkorlát nélkül körbeutazza a világot, nem biztos, hogy anyagi forrásai megengedik, vagy akár személyiségjegyei illeszkednek vágyaihoz.

Nyomasztó közösségi média-hatások

A közösségi média torzító hatásairól nem is beszélve, ahol elhitetik velünk, hogy egyesek élete tökéletes, hiszen látszólag nem csinálnak mást, mint drága ruhákban, gyönyörű helyszíneken pózolnak és mosolyognak boldogan nap mint nap. Frusztráló lehet ezt látni annak, aki úgy érzi, neki csak az élet „hétköznapi“ örömei jutnak.

Saját értékrendünk tisztázása, a nekünk megfelelő életstílus megtalálása mellett nagyon fontosnak tartom, hogy mindennapjainkat feltöltsük élményekkel, apró örömökkel, hiszen ezek lendítenek át minket a látszólag egyforma, szürke hétköznapokon. Ha időnként megengedhetjük magunknak, hogy elutazzunk, vagy különleges élményekhez juthassunk, azt becsüljük meg nagyon, de ne várjunk minden nap „tűzijátékot“, hiszen az nem életszerű. A közösségi médiában magukat és életüket valamilyen okból tökéletesnek feltüntetni akaró emberek helyzete sem biztos, hogy jobb a miénknél, csupán másképp kommunikálják.

Ha úgy érzed:

  • valamiért nem vagy elégedett az életeddel
  • ha szükséged van új nézőpontokra, vagy csak a kezdő löketre a változáshoz
  • ha krízisben vagy, és nem tudod, hogyan lendülj át rajta
  • netalán nagyobb önbizalomra vágysz...

...fordulj hozzám bizalommal, és együtt kitaláljuk, mit tudsz tenni, hogy elégedett légy magaddal és az életeddel.

Csapi Flóra

CSAPI FLÓRA

Egészségpszichológiai szakpszichológus

+36 70 574 4078

csapiflora@budaipszichologus.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr3315192354

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása