Gyógyító művészet

2019. április 05. - Tallér Zsófia

Frissen csatlakozott kolléganőnk, Dulka Martina, arról mesél az alábbi bejegyzésben, hogy a művészet hogyan alkalmazható terápiaként. Olvassátok szeretettel!

noemi-macavei-katocz-1409781-unsplash.jpg

Mi a művészetterápia?

A kifejező terápiák egyik formája, amely a művészetek kreatív folyamatait használja, hogy javítsa az Ön fizikai, szellemi és érzelmi jólétét. Ez a kreatív folyamat segíthet Önnek a problémák megoldásában, a viselkedése és az érzelemkifejezése fejlesztésében és kezelésében, a stressz csökkentésében, az önbecsülése helyreállításában, valamint a tudatossága elősegítésében. A művészeti tevékenység önmagában, értelmezés nélkül is segít traumatikus élmények feldolgozásában.

Nem szükséges ügyesen rajzolnia vagy művésznek lennie ahhoz, hogy részesüljön ennek a terápiás módszernek az előnyeiből. Szakemberek segítségével elmerülhet a művészete által közvetített üzenetekben, amelyek segítik a gyógyulási folyamatokat. A művészetterápia mindenki számára mást tartogat, de mindenképpen segít önmaga mélyebb megértésében.

Kinek való a művészetterápia?

A legtöbb esetben hatékonyan használható ez a terápiás módszer. Egy olyan világban, ahol számtalan módon kommunikálhat és fejezheti ki önmagát, ez a módszer egynek tűnhet a sok közül. A művészetterápia és a kommunikáció egyéb formái között az egyik legnagyobb különbség, hogy az utóbbi legtöbb formája kommunikációs eszközként szavakat vagy a nyelvet használja. Ebben a korlátozott térben gyakran nem vagyunk képesek kifejezni magunkat, bizonyos gondolatokra vagy érzésekre nem találunk szavakat vagy a meglévőek alkalmatlannak, kevésnek bizonyulnak.

A művészet mint terápia egyik szépsége, hogy számtalan művészeti forma segíti abban, hogy kifejezze érzéseit, mint például a festészet, a rajz, a fotózás, a szobrászat, vagy a vizuális művészet egyéb formái.

Mit csinál egy művészetterapeuta?

A művészetterapeutákat arra képzik ki, hogy alkalmasak legyenek részletekbe menően vizsgálni az olyan nonverbális szimbólumokat és metaforákat, amelyek gyakran a kreatív alkotói folyamatokon keresztül fejeződnek ki. Ezek az alkotások olyan érzések megéléséhez vezethetnek, amelyek szavakkal való megközelítése általában nehézségekbe ütközik. Ezeken a folyamatokon keresztül az egyén megtapasztalja a művészetterápiák hatékonyságát, valamint betekintést kap arról, hogy általa milyen felfedezéseket tehet.

Mit ajánl Önnek egy művészetterapeuta?

Legyen merész, kreatív, és próbálja meg a művészeti terápiákat!

Dulka Martina

DULKA MARTINA

PSZICHOLÓGUS REZIDENS,
MŰVÉSZETTERAPEUTA JELÖLT

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr5014741303

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása