Stresszel a munkahely?

2016. március 22. - Kasza Zsuzsanna

Életünk nagy részét a munkahelyünkön töltjük. A munkahelyen ugyanúgy, ahogy a családban azok a kialakult viszonyulási minták határozzák meg a viselkedésünket, amelyek a személyes életünkben.

A munkahelyen megjelen lelki problémák nagyon sok esetben olyan mélyebb gyökerekre vezethetők vissza, melyek kora gyerekkorunkban meghatározták a „tekintélyszemélyekhez (szülők) fűződő viszonyainkat.


Mindemellett a munkahelyünktől függ a megélhetésünk, ezért kiemelt jelentősége van a munkahelyi teljesítményünknek, stressz tűrő képességünknek, szakmai kompetencia érzésünknek, sikereinknek, kudarcainknak.

A munkahelyi lelki problémákat alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk:

  1. Munkahelyi stressz
  2. Burn out.

A munkahelyi stressz leggyakrabban konfliktus a főnökkel, kollégákkal, túlterhelt munka, anyagi elégedetlenség, munkanélküliség hatására alakul ki. 

Hogyan hat a stressz a szervezetünkre?

A stressz az immunrendszerre fejti ki károsító hatását. Az immunrendszer legyengülése, pedig közvetlenül hat a betegségek kialakulására, melyek létrejöttében az érzelmek jelentős szerepet játszanak A tartós stresszre adott legkiemelkedőbb reakciónk  sszorongás,félelem, harag, agresszió, fásultság, és a depresszió.

Milyen lehetőségünk van a stressz csökkentésére

Minden ember életében vannak stresszt keltő események. A stresszre adott válaszunk függ az érzelmi beállítódásunktól, gondolatainktól, az egész személyiségünktől. Azt a folyamatot mely során a személy megpróbál szembeszállni a stresszel, megküzdésnek nevezzük, mely lehet problémára orientált és érzelemközpontú.

A burnout kiégést jelent. Olyan összetett lélektani folyamatot ír le, amely során az érintett aktuális élethelyzetét megoldhatatlannak, kilátástalannak, örömtelennek látja. Úgy érzi, mintha kicsúszott volna a kezéből az irányítás. Jellemző tünete a döntésképtelenség, magány, a dermedtség, a bezárkózás valamint a teljes motivációvesztés.

Külön veszély, hogy sokan nem –vagy csak túl későn- veszik észre, hogy a kiégés állapotában vannak. Gyakori ilyenkor az alvásszavar megjelenése is, ami különösen problémás, mivel a pihentető, kielégítő alvás nélkülözhetetlen az egészség és a jó közérzet szempontjából. Az alváshiány a kognitív teljesítmény és az életminőség jelentős romlásához vezet.

Sok esetben az alvászavar csak tünete más szervi, vagy lelki zavarnak: depresszió, szorongás, stressz és egyéb betegségek.

Ezek a problémák megoldhatóak, de sokszor külső segítségre van szükség, hogy igazi változást érhessünk el! Tapasztalt pszichológusaink önnek is tudnak segíteni, hogy visszaszerezze a kontrollt az élete fölött!

A bejegyzés trackback címe:

https://budaipszichologus.blog.hu/api/trackback/id/tr438511188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása